Запоріжжя – столиця гандболу: історія, війна, майбутнє

Запоріжжя – столиця гандболу: історія, війна, майбутнє

На цьому тижні керівники запорізьких спортивних федерацій обиратимуть голову обласного відділення Національного олімпійського комітету України. Один з кандидатів на цю посаду — президент Федерації гандболу Запорізької області, нардеп Геннадій Касай. Висування від гандбольної спільноти – його козир у змаганнях за посаду в НОК. Саме у цьому виді спорту Запоріжжя має і багату на медалі піввікову історію, і статус гандбольної столиці України, і потужну інфраструктуру, і дієву федерацію… Саме тому напередодні визначальних виборів у НОК «Паноптикон» розповідає, як створювалась столиця українського гандболу, як на запорізький гандбол вплинула війна та як Касай з однодумцями рятують спортивний статус міста в сучасних умовах.



Чому столиця?


Історія запорізького гандболу тягнеться більш ніж на 50 років у минуле! Ще у 60-70-х роках цей відносно молодий вид спорту став одним з найбільш популярних серед запорожців – обійшовши навіть футбол та хокей. Його охоче дивилися, у нього грали на аматорському рівні, а підприємства та організації створювали свої потужні команди.

«ЗАС» («Запорожалюминстрой» — «Запоріжалюмінбуд», в майбутньому — «Мотор») та «ЗМетІ» (в майбутньому — «Запорізький індустріальний інститут», а після того — ZTR) неодноразово ставали призерами чемпіонату СРСР, залишаючи позаду команди навіть зі столиць радянських республік. Загалом за 30 сезонів чемпіонату СРСР запорожці на дві команди здобули 3 срібні та 8 бронзових медалей. А «Запорізький індустріальний інститут» у 1983 році до того ж здобув Кубок Європи.

У 70-х чоловічі запорізькі команди «наздогнали» й жінки – у 1974-му жіноча команда «ЗМетІ» стала чемпіоном УРСР.


Команда «ЗМетІ» у 1974 році (бронзові призери чемпіонату СРСР)



Команда «Запорізький індустріальний інститут» на тренуванні


А у чемпіонаті незалежної України запорізькім клубам вже майже не було рівних ні серед жінок, ні серед чоловіків. Жіноча команда «Мотор» здобула загалом 14 золотих медалей з «перервами» тільки на срібло. Чоловічий ZTR тим часом 14 разів ставав чемпіоном і ще здобув 13 срібних та бронзових медалей (у 2020-му команда, на жаль, припинила існування). «Мотор» у чоловічій першості, починаючи з сезону 2012/2013, здобув 11 чемпіонських титулів поспіль! Зокрема підтвердив свій монопольний рівень і у 2023-му.


Жіночий гандбольний клуб «Мотор» у 2007 році. Фото: Євгеній Кравс


Такими грандіозними успіхами в гандболі не може похвалитися жоден регіон країни. А разом з тим, напевно, у жодному іншому виді спорту запорожці не наближалися до таких значних результатів на національному рівні, як у гандболі. І навряд в якомусь ще виді спорту в Україні знайдеться настільки ж довготривала та впевнена перевага різних команд з одного регіону – навіть київська монополія у футболі трималася на одному клубі та тривала близько 10 років.

«Юність» «Мотора»


Важливими для сьогоднішнього статусу Запоріжжя як гандбольної столиці України стали створення чоловічої команди «Мотор» та відновлення легендарного палацу спорту «Юність».

В 2009 році гандбольний клуб «ЗНТУ-ЗАС» – нащадок відомого «ЗАСу», який на той час був «середняком» в тіні багаторазового чемпіона ZTR – перейшов під опіку «Мотор Січі». У тому ж році один з високопоставлених менеджерів заводу – Геннадій Касай отримав пропозицію очолити спортивний напрямок підприємства.



Як добре знають у Запоріжжі, «Мотор Січ» загалом здавна приділяла немало уваги спорту: завод зберіг успадковану спортивну інфраструктуру, утримував дитячо-юнацькі секції та клуби з різних видів спорту, проводив внутрішні змагання серед трудових колективів. У 2009-му Геннадій Касай, і до того відомий на підприємстві своїм інтересом до спорту, очолив спортивний комплекс «Мотор Січ» — найбільший у місті.
Тим часом справи оновленого гандбольного клубу пішли вгору. У 2012 році «Мотор» був другим в Україні, випередивши ZTR. У 2013 році «Мотор» вже святкував перемогу, надалі встановивши своє повне лідерство на національному рівні.





Втім, прогрес у спорті значно випередив прогрес у розвитку спортивної інфраструктури Запоріжжя. Новоспеченому чемпіону та учаснику єврокубків ніде було грати матчі найвищого рівня! У місті були майданчики, на яких можна було хоча б якось тренуватися та грати національний чемпіонат, але жоден зал не відповідав вимогам міжнародних змагань. А головне: поставало питання, як розбудовувати сучасний спортивний клуб без можливості перетворити кожен домашній матч на яскраве свято для уболівальників, без технічних можливостей для онлайн- та телетрансляцій, без комфортних умов для спортсменів та фанатів?

Після декількох років «подорожей» «Мотора» по спортивних аренах країни, команда нарешті отримала свій спортивний дім. У міської громади викупили легендарний, але занедбаний та напівзруйнований палац спорту «Юність».

Директором цієї спортивної арени став Геннадій Касай та у 2016 році він повідомив про початок її масштабної реконструкції. А вже у 2018 році оновлена «Юність» відкрила свої двері для спортсменів та глядачів. Зараз палац спорту є одним з найбільш сучасних в усій Європі та, окрім гандболістів, приймав ігри та тренування волейболістів, баскетболістів, гравців міні-футболу, спортсменів в індивідуальних видах спорту. Крім того, «Юність» стала і найкращим концертним майданчиком Запоріжжя.






Гандбольна тисяча


Важливо зазначити, що гандбол від свого приходу в Запоріжжя у 60-70-х не був для містян лише грою «для глядачів». Відтоді й до сьогодні в будь-який момент часу одночасно кількасот запорожців займалися гандболом — у дитячо-юнацьких школах, на уроках фізкультури, на аматорському рівні у дорослому віці тощо.

Як розповів «Паноптикону» Павло Гурковський, екс-гравець збірної України та запорізьких ZTR і «Мотора», а сьогодні — заступник директора запорізької ДЮСШ № 3 з гандболу, навіть зараз, в умовах війни та масової евакуації дітей разом з сім’ями, у трьох спортивних гандбольних школах: міських ДЮСШ № 3 і ДЮСШ ім. Ю. Лагутіна та «Обласній спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву з гандболу» — займаються приблизно 300 хлопців та дівчат.



До війни в гандбольних спортшколах було так багато дітей, що тренування проводилися на базі аж 15 звичайних шкіл у різних районах Запоріжжя. Сьогодні таких можливостей (та й таких потреб) у гандбольних шкіл немає: для тренувань доступні лише шість учбових закладів. А кожні вихідні юні гандболісти тренуються на професійних майданчиках спорткомплексів «Мотор Січ» та «ЗАС».

«Не дивлячись на війну, ми продовжуємо тренувати дітей. І, наприклад, наразі ми набираємо дітей 2013 та 2015 років народження, – розповідає Павло Гурковський. – Вони займаються, набирають форму, але в підготовці залишились прогалини, які нам необхідно наздогнати. Так, у зв'язку із війною багато дітей виïхало з міста, але наші вихованці продовжують брати участь у змаганнях і виборювати призові місця. Наразі запорізькі юнаки та дівчата готуються до чемпіонату України з гандболу».


За його словами, чемпіонат України з гандболу серед дитячо-юнацьких команд спортивного сезону 2023/2024 стартує у листопаді. Змагання пройдуть у чотирьох вікових категоріях. На думку Гурковського, дитячо-юнацькій напрямок – один з найбільш важливих у розвитку українського гандболу.

Дітям – турніри



Тезу про важливість дитячо-юнацького спорту у Запоріжжі підтверджують не словами, а справами.

Восени 2021 року в Запоріжжі та Мелітополі за ініціативи Геннадія Касая стартувала Відкрита першість Запорізької області з гандболу серед юнаків та дівчат різного віку (від 2005 до 2010 років народження). Попри свою нібито «регіональну» спрямованість, турнір став своєрідною альтернативою національного чемпіонату — адже дитячо-юнацькі змагання суттєво скоротилися через карантинні обмеження.



Відкрита першість Запорізької області з гандболу 2021/2022


«Дефіцит матчів погано психологічно впливає на спортсменів. На дітей — особливо, — розмірковує Павло Гурковський. — Адже ніхто не приходить у спорт, щоб лише постійно тренуватися та ніколи не виходити на гру. Навпаки: запеклий матч, реальна конкуренція, змагання на повну силу — ось що мотивує тренуватися краще. Тоді у президента Федерації гандболу Запорізької області Геннадія Олександровича Касая виникла ідея провести не просто обласну першість, а відкриту — із запрошенням команд з інших регіонів. Він же очолив організацію турніру та взяв на себе витрати, пов’язані зі змаганнями. Ідея великої першості прийшлася до душі багатьом! Подивіться лише на географію команд, які взяли участь у чемпіонаті: Пологи, Оріхів, Мелітополь; Роздільна, Южне та Чорноморськ Одеської області; Миколаїв, Херсон, Полтава та Конотоп. Запоріжжя представляли вихованці всіх трьох спортивних шкіл».


Загалом у змаганнях тоді взяли участь 36 команд та близько 400 юних спортсменів. Окрім того, що Відкрита першість стала найбільшим дитячо-юнацьким турніром країни, вона мала й декілька цікавих «фішок»: ігри транслювалися онлайн, як у «дорослому» гандболі; до обслуговування матчів запросили суддів Суперліги; а фінальний етап турніру навесні 2022 року мав пройти у палаці спорту «Юність».



Відкрита першість Запорізької області з гандболу 2021/2022


Однак ці плани зруйнувало повномасштабне вторгнення. Турнір довелося зупинити достроково, спортивні школи призупинили свою роботу, а юні спортсмени разом зі своїми родинами масово залишали Запоріжжя і навіть Україну.

«Це великий крок назад для всього українського гандболу, — засмучується Павло Гурковський. — Спочатку багато труднощів створили два роки пандемії та карантинів, тепер маємо ще гіршу ситуацію, коли юні спортсмени були змушені евакуюватися, розкидані по різних містах і країнах. А чимало з них, як ми розуміємо, можуть і не повернутися в Україну навіть після закінчення війни. Тим більше, до найталановитіших вже придивляються місцеві клуби. Отже, багато чого після війни нам доведеться починати „з нуля“. Але ми робимо все можливе, щоб запорізький та український гандбол жив!»


Це також правда. Цього року навесні пройшла Друга відкрита першість області з гандболу. За звання найкращих серед хлопців змагалися дві команди міської ДЮСШ ім. Лагутіна, міська ДЮСШ №3 з гандболу та обласна ОСДЮШОР. Серед дівчат за перше місце сперечалися дві команди ДЮСШ №3, команди ДЮСШ Оріхова та Полог. Матчі проводилися, зокрема, й у легендарному Палаці спорту «Юність».






У жовтні стартувала Третя відкрита першість області з гандболу серед ДЮСШ. Через безпекові обмеження турнір досі не вдається розгорнути до довоєнного масштабу, але він продовжує розширюватися. Цього разу в змаганнях стартували 5 юнацьких та 4 дівочих команди.

Новий майданчик, нова команда



Як вже було зазначено вище, тренування та матчі дитячо-юнацького турніру приймає зокрема й палац спорту «Запоріжалюмінбуд» – «ЗАБ», також краще відомий запоріжцям за абревіатурою «ЗАС».

В певному сенсі ПС «ЗАС» спіткала доля «Юності» до її реконструкції: відомий спортивний об’єкт довгі роки залишався без необхідної уваги. А відтак значно відстав і у зовнішньому вигляді, і в технічному оснащені. При тому, що палац має і арену з трибунами для командних змагань, і численні спортзали для тренувань з різних видів спорту: від настільного тенісу до волейболу чи баскетболу.

Нещодавно за ініціативи Геннадія Касая розпочалося відновлення повноцінної роботи палацу спорту. Вже зараз можна побачити, як там пожвавішало спортивне життя. А в планах – створити у Запоріжжі ще один сучасний центр для активного дозвілля мешканців і гостей міста.
На жаль, війна змусила виїхати з України чемпіона та гордість Запоріжжя «Мотор». Сьогодні клуб захищає синьо-жовті кольори у Європі. Однак, як то кажуть, нема лиха без добра: у Запоріжжі, як у часи розквіту, буде два гандбольних клуби. Про це «Паноптикону» розповів президент Федерації гандболу Запорізької області Геннадій Касай, який разом з однодумцями з гандбольної спільноти Запоріжжя працює над створенням майбутньої команди-чемпіона.

Новий клуб базуватиметься у Запоріжжі та стартуватиме цьогоріч у першій лізі Чемпіонату України, перший тур якого вже розпочнеться у кінці листопада. І кістяк команди складуть також запорізькі хлопці – вихованці ДЮСШ ім. Ю. Лагутіна та ДЮСШ №3.

Отже гандбол у Запоріжжі й справді продовжує жити. Як фундамент для розвитку та здоров’я запорізьких дітей. Як локомотив розбудови спортивної інфраструктури Запоріжжя. І як приклад для багатьох інших видів спорту.
Добавлено: 15-11-2023, 10:53
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх