Страстна п'ятниця –що заборонено робити в цей день

Сьогодні, 30 квітня, у християн східного обряду Велика або Страсна п'ятницю. У цей день згадують про смерть Ісуса, а також страждання, які йому довелося перенести заради порятунку людства. За біблійними переказами, саме цього дня він був розіп'ятий і помер на хресті.

У стародавні часи розп'яття на дерев'яному хресті було однією з найбільш ганебних смертей – так страчували переважно розбійників, убивць, рабів, що мали сміливість повставати проти своїх власників. Смерть ця була не тільки надзвичайно ганебна, але й фізично нестерпна. Приречені помирали довго і в страшних муках.

У храмах у цей день виносять Плащаницю, яка символізує тіло сина Божого. Її обносять довкола церкви і ставлять посередині, в оточенні білих квітів.

Страсна п'ятниця – день суворого посту в християнстві. Віруючі повністю відмовляються від їжі до внесення у храм Плащаниці, а з цього моменту дозволено вживати тільки воду і хліб. Вважається, що не можна працювати на землі та по дому. Гучні застілля виключені.

Якщо на Страсну п'ятницю випав день народження або інше сімейне свято, святкування краще перенести на інший день. У Страсну п'ятницю не прийнято співати, гуляти й веселитися – вважається, що така людина увесь рік плакатиме. Не бажано навіть голосно розмовляти чи сміятися.

Крім того, у Страсну п'ятницю не слід торкатися до гострих і ріжучих предметів. Рекомендується нічого не різати. Також прийнято вважати, що цього дня не слід стригтися, фарбувати волосся та робити інші косметичні процедури.

За матеріалами: 5.ua
Добавлено: 30-04-2021, 12:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх