В Запоріжжі триває процес обговорення Стратегії розвитку освітнього середовища в умовах сьогодення

Днями в Запоріжжі, на базі «Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти», відбулася знакова подія для освітянської спільноти Запорізького регіону – зустріч з Лілією ГРИНЕВИЧ, першим проректором Київського столичного університету імені Бориса Грінченка у межах фасилітативної сесії «Сьогодні і завтра НУШ: що зроблено і що треба зробити». Гриневич була співавтором Концепції «Нова Українська Школа», що визначила принципи і завдання реформи. Перебуваючи на посаді міністерки МОН України, запропонувала реалізувати реформу «НУШ» за трьома напрямами: оновлення змісту освіти; цільове підвищення кваліфікації вчителів; оновлення освітнього середовища. Саме тому, захід привернув увагу великої кількості освітян запорізької області.

До заходу долучилися близько 1000 прогресивних освітян: керівники органів управління освітою, відповідальні за освіту в територіальних громадах, керівники закладів освіти, педагогічні працівники.

До зустрічі долучився також і заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Михайло СЕМІКІН, який зазначив, що «освітній процес у Запорізькій області наразі здійснюється у надскладних умовах, однак педагоги роблять все можливе, щоб забезпечити якісне навчання, здебільшого у дистанційному форматі». При цьому він звернув увагу, що вже зараз більше 50-ти закладів освіти працюють у форматі змішаного навчання, а з 1 вересня ще більше дітей зможуть відвідувати школи. З цією метою ведеться робота щодо створення безпечних закладів освіти, планується забезпечення транспортом для підвезення школярів з віддалених населених пунктів до закладів освіти, виділені кошти для придбання сучасної техніки (гаджетів) для дистанційного та віддаленого навчання. Велика увага в регіоні приділяється подоланню освітніх втрат: плануються літні дитячі табори; розробляються заходи щодо збереження українознавчого компоненту для тих дітей, які виїхали за кордон та відвідують іноземні школи.

Завдяки спілкуванню з Лілією ГРИНЕВИЧ, освітяни отримали відповіді на багато питань. Головне гасло: «Реформі Нової української школи бути, не зважаючи ні на що!»

Лілія Михайлівна звернула увагу на:

- необхідність реалізації компетентнісного (а НЕ знаннєвого) підходу;

- застосування інструментів діагностування та надолуження освітніх втрат;

- реформування базової і особливо старшої профільної школи, створення академічних профільних ліцеїв;

- створення безпечного освітнього середовища для дітей, педагогів та батьків.

Надзвичайно емоційним та змістовним виявився етап рефлексії. Продовжуючи речення «НУШ для мене …», учасники зустрічі найчастіше вживали слова «майбутнє», «розвиток», «інновації»! Вразила створена організаторами зустрічі «Карта світу. Освітяни Запорізької області», адже на ній візуально прослідковується, як розкидала ця війна наших запорізьких колег по усьому світу. До зустрічі долучилися педагоги, які нині виїхали з окупованих ворогом територій до країн Європи, Канади, Америки, інших областей України. Тож сьогодні ще більше освітяни усвідомили, що ми – єдина Вчительська Спільнота і у тому наша Сила.

Зустріч виявилася надзвичайно мотивуючою, натхненною та змістовною. Ця зустріч стала ще однією складовою у формуванні Стратегії розвитку освітнього простору в Запорізькій області в умовах сьогодення. Наступний етап обговорення шляхів реалізації Стратегії планується у травні цього року з залученням керівників закладів освіти.
Добавлено: 30-04-2024, 18:26
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх