Катував українських військових та вимагав гроші за припинення тортур: в СБУ виявили особу військового злочинця у Запорізькій області

СБУ встановили особу «кадирівця», за наказом якого проводились масові катування військовополонених та мирних жителів у тимчасово захопленій частині Запорізької області. На підставі зібраних доказів окупанту повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 КК України.

Про це, 28 вересня, повідомили в пресслужбі Служби безпеки України.

За даними слідства, зловмисником виявився полковник Зелімхан Агмерзоєв – командир 3-ї роти полку поліції федерального управління позавідомчої охорони військ росгвардії по чеченській республіці.

Після захоплення Мелітопольського району він сформував та очолив каральні загони, які проводили репресії на території громади. За його наказом проводились жорстокі катування українських військовополонених та мирних жителів окупованих населених пунктів.

Зазначається, що під час тортур фігурант особисто телефонував родичам потерпілих та вимагав з них гроші за припинення фізичних знущань над полоненими та викраденими людьми.

«Задокументовано, що Агмерзоєв вимагав 500 тис. грн з дружини військового ЗСУ, який потрапив у полон рашистів під час боїв на південному фронті. У разі несплати грошей окупант погрожував покалічити та вбити українського полоненого», ― йдеться у повідомлені.

Крім того, фігурант вимагав 20 тис. доларів від близьких ще двох викрадених мешканців району. За цю суму він обіцяв припинити знущання та відпустити потерпілих додому.

Наразі тривають заходи для притягнення окупанта до відповідальності за злочини проти України. В СБУ нагадали, що зловмисника буде покарано незалежно від часу та місця його перебування.
Добавлено: 28-09-2023, 15:46
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх